Αναρτήθηκε από: Nikos | Μαρτίου 4, 2007

Μια ελεγεία για την Christiania…

Τις μακάριες ημέρες των αναγκαστικών διακοπών μου ήρθαν να ταράξουν αυτό και αυτό το άρθρο από το in.gr, και οι συνακόλουθες εικόνες που προβάλλονται στα τηλεοπτικά δίκτυα. Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να εκκενώσει την «Ελεύθερη Πολιτεία της Christiania», μια συνοικία στο κέντρο της Κοπεγχάγης η οποία αποτελούνταν από κατειλημμένα κτίρια από το 1970.

Λόγω και του αυξημένου προβλήματος στέγης στις Σκανδιναβικές χώρες, νεαροί είχαν καταλάβει τα κτίρια αυτά και είχαν μετατρέψει την Christiania σε αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα με ιδιαίτερη επιτυχία, μακριά από τα πρότυπα ζωής των μεγαλουπόλεων. Μάλιστα, από τότε που οι ένοικοι της Christiania ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Δανίας και πλήρωναν κανονικά το ρεύμα και το νερό, η κοινότητα χαρακτηρίστηκε ως «κοινωνικό πείραμα», και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένο. Κατά καιρούς έγιναν διάφορες προσπάθειες έξωσης των ενοίκων, είτε με επιχειρήσεις της αστυνομίας ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, είτε με την πώληση των σπιτιών μέσα από πολυδαίδαλες νομικές διαδικασίες. Αν και στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις νομιμοποίησαν την Christiania, λαμβάνοντας αποφάσεις υπέρ των «καταληψιών», φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες η σημερινή κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και να εκδιώξει βίαια τους ενοίκους. Κρίμα που τίποτε ωραίο δεν διαρκεί για πάντα.


Η ανεπίσημη σημαία της Christiania

Ήμουν στην Christiania τον Απρίλη που μας πέρασε, και στενοχωρήθηκα πολύ όταν είδα τον διά της βίας τερματισμό του «πειράματος», όπως είχε χαρακτηριστεί. Είναι μια από τις ομορφότερες γωνιές στο κέντρο της Κοπεγχάγης, πνιγμένη στο πράσινο. Το γεγονός ότι ήταν «ελευθεριακή» σαν οικιστική δομή, δε σημαίνει ότι γινόντουσαν μπάχαλα όπως ίσως στις καθ’ ημάς καταλήψεις – ίσα ίσα μέχρι και η αστυνομία της Κοπεγχάγης είχε διακριτική παρουσία μέσα στο χώρο της «ελεύθερης πολιτείας», κυρίως για να αποτρέπει το εξωτερικής προέλευσης εμπόριο ναρκωτικών. Ακόμα και η πώληση χασίς είχε εκλείψει τελευταία. Βέβαια δεν επιτρεπόντουσαν οι φωτογραφίες μέσα στη «γειτονιά», αλλά κατάφερα να τραβήξω μερικές – δυστυχώς δεν είμαι στον υπολογιστή μου στην Αθήνα όπου τις έχω, και υπόσχομαι να τις ανεβάσω το συντομότερο δυνατόν μόλις επιστρέψω. Προς το παρόν ανεβάζω από wikimedia commons…


Η είσοδος του οικισμού – στην άλλη πλευρά της ταμπέλας λέει «you are now entering EU»:D

Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, μάλιστα, έβλεπαν με ιδιαίτερη συμπάθεια τους ενοίκους της Christiania, και τώρα που γίνονται αυτά τα επεισόδια είναι στο πλευρό τους. Μάλιστα υπολογίζεται ότι η συνοικία δρούσε και σαν πόλος έλξης για τουρίστες στην Κοπεγχάγη, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο την επισκεπτόντουσαν ετησίως… Τώρα η περιοχή θα «αξιοποιηθεί» από εταιρίες για γραφεία κλπ, μιας και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Κρίμα πάντως που τέτοιες κινήσεις (ακόμη κι αν χαρακτηρίζονται με απαξιωτικό τρόπο ως «πείραμα») τερματίζονται για χάρη των εταιριών και με την αρωγή της Εκκλησίας (πρωτότυπο)… Και κάτι μου λέει ότι δεν τους ενοχλεί η έλλειψη χώρου (Λες και δεν υπάρχουν αλλού περιοχές για επιχειρηματικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες…) αλλά η επιτυχία αυτής της εναλλακτικής (ή «περιθωριακής» όπως επίσης χαρακτηρίζεται) οργάνωσης.

Αναμείνατε σε λίγες μέρες για φωτογραφίες…

Advertisements

Responses

 1. OXI RE FILE!!!!DEN BOREI!!!!NA DEIS OTI H XRISTIANIA 8A ANAGENNI8EI EK THS TEFRAS THS!!! KAPOY ALLOY 8A KSANAFITRWSEI O SPOROS!!!EXEIS CONTACTS ME EKEI?

 2. @mike: πραγματικά φίλε μου το εύχομαι… Δεν έχω επαφές, αλλά ένας από τους λόγους που επέλεξα να πάω στη Στοκχόλμη μέσω Κοπεγχάγης πέρσι ήταν για να μπορέσω να επισκεφθώ και την Χριστιανία… και με αυτά που βλέπω αισθάνομαι τυχερός που το πέτυχα όσο ήταν ακόμα καιρός. Ελπίζω όμως όπως λες να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Αξίζει τον κόπο να ονειρεύεσαι.

 3. Ωχ! ήταν ένα από τα μέρη που φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις της λίστας των τόπων που ήθελα να επισκευτώ οπωσδήποτε. Έχεις δίκιο, δεν το κάναν επειδή χρειάζοταν το χόρο, το κάναν επειδή έδειχνε ότι ένα εναλακτικό μοντέλο ζωής δεν είναι τόσο ουτοπικό όσο θα ήθελαν…

 4. Κρίμα! Χάνεται μια όαση μέσα στο μίζερο ευρωπαϊκό αστισμό. Η Δανία σήμερα είναι πολύ φτωχότερη… όπως και όλοι εμείς.

 5. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την Κριστιάνια, όπως και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τ’ Απεράθου στη Νάξο, όπου η άμεση δημοκρατία έγινε πράξη, λειτούργησε και μεγαλούργησε! Θα είναι δυο μόνο από τα πολλά φωτεινά παραδείγματα που θα εμπνέουν τους αγώνες του μέλλοντος.

 6. Φαίνεται πως τα ελληνικά media είναι παραπληροφορημένα (τι πρωτότυπο) και βιάζονται να κραυγάσουν… η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε για την εκδίωξη των ενοίκων της κατάληψης Ungdomshuset που βρίσκεται στη συνοικία Noerrebro στο κέντρο της Κοπεγχάγης, όχι μακριά από την Κριστιανία… περισσότερα στο αντίστοιχο άρθρο της wikipedia.

  Βέβαια οι ταραχές έχουν επεκταθεί και στην Κριστιανία, την οποία ο δήμος της Κοπεγχάγης βλέπει σαν φιλόδοξο οικιστικό project…

 7. Bevar Christiania!
  Αισθάνομαι τυχερός που την είδα και λυπημένος που απλά αποτελεί μια ανάμνηση. Πάντως κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θέλει τη γη, είναι ανεκτίμητης αξίας…και ομορφιάς προσθέτω εγώ, η οποία θα χαθεί αν χτιστεί η περιοχή. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν ο κινηματογράφος της κοινότητας, όπου το πάτωμα ήταν άμμος θαλλάσης και στο διάλλειμμα προσέφεραν ζεστό τσάι και φρεσκοψημένο κέικ σε τιμές σχεδόν κόστους.

 8. @arlekinos: ακριβώς το ίδιο γλυκόπικρο συναίσθημα έχω κι εγώ – από τη μια χαίρομαι που πρόλαβα να την επισκεφτώ, από την άλλη θλίβομαι βαθύτατα που όπως όλα δείχνουν δε θα υπάρξει για πολύ ακόμη. Πράγματι η περιοχή είναι πανέμορφη, δίπλα στο νερό και πνιγμένη στο πράσινο, ενώ εντύπωση μου έκανε κι εμένα το «συνεταιριστικό» του πράγματος, Κυριακή πρωί κατά τις 11, αγουροξυπνημένοι όλοι να κατευθύνονται παρέες παρέες προς το κεντρικό κτίριο για να φτιάξουν τον καφέ τους, να συζητήσουν, να φάνε το πρωινό τους… Ειδικά μετά την εξάλειψη του εμπορίου χασίς στην Pusher street, ο τόπος ήταν παράδεισος – και καταλαβαίνω γιατί ήταν και πόλος έλξης. Σε λίγο πιθανότατα οι επόμενοι επισκέπτες να φωτογραφίζουν συγκροτήματα γραφείων…

 9. Είχα διαβάσει πριν από κάτι χρόνια ένα άρθρο – νομίζω στο «Ε» – και εκτός από θαυμασμό για το «πείραμα», στενοχωρήθηκα πληροφορούμενος ότι τη γη λιμπίζονταν επιχειρηματίες.
  Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την περίπτωση των Southcentral Farmers: http://www.southcentralfarmers.com/

 10. Χαιρετώ και εγώ φίλοι,
  Τη προηγούμενη Κυριακή επισκέφτηκα και εγώ την Χριστιανια και να και αρκετα νωρίς (λίγο πριν τις 11 και οι περισσότεροι μολις ξυπνουσαν) μου άρεσε πολύ το όλο εγχχείρημα αλλά και η αισθητική του χώρου. Είχαν γίνει αρκετά νέα έργα όπως μας είπαν ενώ για την συνέχιση λειτουργίας ήταν όλοι επιφυλακτικοί αλλά σεκαμία περίπτωση δεν έχει ακόμη κλείσει! Time will show…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: