Αναρτήθηκε από: Nikos | Απρίλιος 3, 2006

Φοιτητικες Εκλογες…ε, και;

Το παρακάτω κείμενο έχει ένα χρόνο ζωής περίπου. Το είχα γράψει και δημοσιεύσει πριν τις εκλογές του 2005, ως μέλος της ανεξάρτητης παράταξης ΕΔΡΑ φοιτητών ΣΕΜΦΕ – ΕΜΠ. Το παραθέτω και τώρα, άλλωστε δεν έχει αλλάξει και τίποτα από όσα περιγράφω σε αυτό… Και είναι κρίμα. Ευτυχώς, τουλάχιστον, κάποιοι ακόμα προσπαθούμε να είμαστε ρομαντικοί και να κυνηγάμε τους δικούς μας ανεμόμυλους στη ζούγκλα του φοιτητικού συνδικαλισμού… απολαύστε:

«Θάλασσα στη Λάρισα, σιδηρόδρομο στην Κρήτη, όχι τρύπες στις δεκάρες, έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ…»

Εκλογές συνάδελφοι, τρεχάτε! Ήρθε η μοναδική εκείνη στιγμή στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους που μπορείτε να ασκήσετε τα δημοκρατικά σας δικαιώματα, να επηρεάσετε τη ροή των γεγονότων, να έχετε λόγω στις αποφάσεις, να αλλάξετε τον Σεμφιτικό μας μικρόκοσμο…ή μήπως όχι; Μήπως οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο πια από ένα μέτρημα κουκιών όπως στις Γενικές Συνελεύσεις; Έτσι θα έπρεπε να είναι, ή έτσι βολεύει μερικούς; Μια θάλασσα υποσχέσεων, μια πληθώρα κοπιωδών προσπαθειών.. :

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, Η ένταξη στο ΤΕΕ με κάθε θυσία, ο ΑΣΕΠ, το ΔΙΚΑΤΣΑ, τα επαγγελματικά δικαιώματα, η σίτιση – στέγαση, το 242, το Mathematica, οι τρίγωνες τυρόπιτες..κι όμως!

«Πέσε μόνος σου αρχηγέ, απ’ το προεκλογικό μπαλκόνι, κι ό,τι μας ενώνει, είναι αυτό που δε θα γίνει ποτέ…»

6 χρόνια πια στο Πολυτεχνείο, έχω ειλικρινά βαρεθεί να απογοητεύομαι από τις εκλογές, τις συνελεύσεις, την απραξία και την ανυπαρξία του φοιτητικού κινήματος, όπως το κατάντησαν μερικοί. Τι είναι οι εκλογές; Εντυπώσεις, υποσχέσεις, η παρωδία με το 60% αποχή, τα μπλε-πράσινα-κόκκινα ταβάνια στις Γενικές Έδρες και το κτήριο Γκίνη, το δήθεν φιλικό γλείψιμο («κινητοποίηση» το λένε στην κομματική ορολογία), εκείνα τα βλέμματα στην ουρά για το παραβάν των γνωστών κομματόσκυλων, «ψήφισέ μας!»

Και τι μένει μετά από όλα αυτά; Μετά από την ιλαροτραγωδία του κονταροχτυπήματος για το ποιος «νοιάζεται περισσότερο», ποιος θέλει «τη Σχολή ανοιχτή», «τη Σχολή κλειστή και κινητοποιημένη», ποιοι λένε ότι «πετύχαμε την κεντρική διανομή βιβλίων στην Πολυτεχνειούπολη» – (που ή ποιοι οργανώνουν τα καλύτερα παρτάκια, τις καλύτερες εκδρομές, δίνουν τις καλύτερες σημειώσεις – μέχρι και «φτηνό και γρήγορο» internet δίνουν, λύθηκε το πρόβλημά μας!

Ποιοι κάνουν συνεχώς αγωνιστική γυμναστική στου κασίδη το κεφάλι και αποτέλεσμα μηδέν (εκτός αν κάνω λάθος εδώ και τα μαθήματα τον Ιούλιο ή οι διπλές εξεταστικές μπορούν να καταγραφούν ως σημαντική νίκη…);

Διώξαμε τους φοιτητές από τις Γενικές Συνελεύσεις. Ξέρετε κάτι; Τους έχουμε διώξει και από τις εκλογές. Όπως πάμε βέβαια με την αρωγή των καθηγητών σε λίγο θα τους διώξουμε και από τα αμφιθέατρα, και οι γνωστοί βαμμένοι συνδικαλιστές θα αλληλοψηφίζονται, θα αλληλοαποφασίζουν, θα αλληλό-γελάνε με τα κορόιδα… Καθόλου άδικα.

Άλλωστε ο οίστρος των φοιτητοπατέρων ανεξαρτήτως χρώματος φαίνεται πως εξαντλείται μετά την ημέρα των εκλογών, αφού σηκωθεί η μπλε ή η κόκκινη σημαία στις Γενικές Έδρες, αφού οι ψήφοι μετρηθούν, ξαναμετρηθούν και προσμετρηθούν στη μεγάλη πανελλήνια μπλε, πράσινη ή κόκκινη δεξαμενή. Και μετά τα πανηγύρια, τι; Τα γνωστά..

Αλληλοφάγωμα, αδυναμία λήψης αποφάσεων στο Δ.Σ., μιλημένες θέσεις στα όργανα συνδιοίκησης, συνελεύσεις κατά ριπάς για τη μέτρηση της δύναμης ξανά και ξανά, και ουσία ΜΗΔΕΝ. Οι κομματικές παρατάξεις έχουν δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο, υπηρετώντας τη γραμμή των κομμάτων που πρεσβεύουν. Γιατί ουσιαστικά κανείς από όλους αυτούς που ζητάνε επιτακτικά την ψήφο σας από την πρώτη μέρα δεν καίγεται ιδιαίτερα για την ταλαίπωρη Σχολή μας. Και αυτό βολεύει μια χαρά πολλούς… Γιατί είμαστε 1500, και νομιμοποιούμε τη διαδικασία αυτή 500 άτομα μόνο. Γιατί είμαστε 1500 και στις Συνελεύσεις – τσίρκα ψηφίζουν 300 στην καλύτερη περίπτωση, με το αντιδημοκρατικό σύστημα των πλαισίων, και μια σειρά από άλλες παρατυπίες έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής, στον εκμηδενισμό της αντιπροσωπευτικότητας, στη γραφικότητα του συνδικαλίζεσθαι…στο κολοσσιαίο έλλειμμα δημοκρατίας και σοβαρότητας σε τελική ανάλυση. Καταφέραμε να κάνουμε τον κόσμο να ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕΙ.

Είναι σωστό όμως;

«Κάθε τέσσερα χρονάκια, μια Κυριακή πολίτες, κι ότι δεν τους είπες, γράψ’ το στο ψηφοδέλτιο κι εσύ!»

Συνάδελφοι, ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει φωνή, όσο κι αν πολλοί δεν θέλουν να ακούγεται. Η αδιαφορία που μας έκαναν να δείξουμε γυρνάει μπούμερανγκ όλο και περισσότερο ενάντια στις διεκδικήσεις που θα μπορούσαμε από κοινού να έχουμε. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τη μοίρα που άλλοι καθορίζουν για μας σε κομματικά γραφεία και χρωματισμένες συνάξεις είναι να δώσουμε με την παρουσία και την ψήφο μας ένα ηχηρό μήνυμα αμφισβήτησης της υπάρχουσας κατάστασης και πούμε όχι στη διαιώνιση αυτής της φαρσοκωμωδίας. Να σταματήσουν να αποφασίζουν για τους φοιτητές τα κόμματα, και να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας, με πρώτη προτεραιότητα τη Σχολή μας.

Για να ακουστεί επιτέλους βροντερή η φωνή των ανεξάρτητων φοιτητών, και μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση των απόψεων σχετικά με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας να καταφέρουμε επιτέλους κάτι : να φέρουμε πάλι τη δημοκρατία στη ΣΕΜΦΕ, να συνασπιστούμε πέρα από χρώματα και αγκυλώσεις σαν νέοι με όνειρα που (θα έπρεπε να) είμαστε για να αποκτήσει η φωνή όλων σημασία και βαρύτητα.

Είναι ανάγκη να κατέβουμε όλοι στις εκλογές της 5ης Απριλίου στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, για να δώσουμε το παρόν ενάντια στο μέλλον που φτιάχνουν για μας, χωρίς εμάς. Πάνω και πέρα από όλα το χρωστάμε στους εαυτούς μας…

(Οι στίχοι που παρατίθενται με πλάγια γράμματα είναι αποσπάσματα του τραγουδιού «Εκλογές» του Ορφέα Περίδη)

Advertisements

Responses

  1. Εγώ μια φορά εφέτος αποφάσισα… δεν πάω να ψηφίσω, να πάνε να πνίγουν όλοι τους ούτε το σάλιο μου δεν αξίζουν…–>

  2. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έναν χρόνο μετά, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: